Wat zijn de belangrijkste oorzaken van haaruitval?

Voor vele mannen is het verlies van hun weelderige haardos een ware nachtmerrie. Zo moet ongeveer 60% van de mannelijke bevolking ooit hun prachtige lokken verplicht inruilen voor gehele of gedeeltelijke kaalkop met vaak heel wat complexen tot gevolg. Toch kwelt deze vervelende aandoening niet enkel mannen, maar ook vrouwen kunnen last hebben van een sterk uitgedunde haardos. Gelukkig genoeg is deze aandoening een stuk zeldzamer bij de dames. Volledige kaalheid komt praktisch nooit voor en de haaruitval beperkt zich meestal tot het dunner worden van het haar. Hoe komt het nu eigenlijk dat onze haren massaal de hoofdhuid verlaten?

Haarverlies is normaal

Hangt je kam of borstel elke ochtend vol met uitgevallen haren? Maak je dan zeker niet meteen zorgen. Elke mens verliest namelijk iedere dag tussen de 50 en 100 haren. Dit maakt deel uit van de afbraakfase van het haargroeiproces dat ons lichaam elke dag opnieuw doormaakt. Voor elk haar dat je verliest in de afbraakfase, staat er al een nieuw haar klaar om het verloren haar te vervangen in de groeifase. Als je meer dan 100 haren per dag verliest of wanneer je haar minder dik terug groeit, kan je last hebben van haaruitval.

Erfelijkheid

Het behouden van een stevige bos haar is niet voor iedereen weggelegd. Zo veroordeelt de genetische loterij velen tot het leven met een kaalkop. Deze erfelijke aandoening, die in vaktermen ook alopecia androgenetica genoemd wordt, zorgt ervoor dat het nieuwe haar uit de groeifase steeds dunner wordt. Bij mannen wordt dit fenomeen duidelijk merkbaar wanneer de haargrens ter hoogte van de slapen begint op te schuiven. In latere stadia kan ook het haar ter hoogte van het voorhoofd en de kruin beginnen te verdwijnen waardoor er enkel een soort van hoefijzervormige beharing rond de zijkanten van het hoofd overblijft. Voor vrouwen heeft deze vorm van erfelijke haaruitval een uitgedunde haardos als gevolg. Volledige kaalheid is bij vrouwen zeer zeldzaam.

Stress

Dat stress vele nefaste gevolgen voor de gezondheid kan hebben, is algemeen bekend. Langdurige zware stress in combinatie met oververmoeidheid en een verhoogde bloeddruk kan ook haarverlies in de hand werken. Doordat het lichaam de hoeveelheid adrenaline niet voldoende kan afbreken, worden andere lichaamsprocessen verstoord. Hierdoor kan de hoofdhuid aangetast worden met versnelde haaruitval tot gevolg.

Traumatische kaalheid

Paardenstaarten, vlechten en dotjes zijn populaire en praktische kapsels die veel aan het haar trekken. Door de haren te strak af te binden worden vele haren uitgerukt met een verdunning van de haardos ter hoogte van het voorhoofd als gevolg. Ook kan het dwangmatig aan de haren trekken zorgen voor een verhoogd haarverlies.