Hoe herken je de verschillende fases van haaruitval bij mannen?

Wanneer er bij het harenkammen een stevige portie haren in de tanden van de kam blijft hangen, wordt er al snel een kreet uit pure paniek geslaakt. Dit hoeft echter niet altijd problematisch te zijn aangezien een mens normaal tussen de 50 en de 100 haren per dag verliest. Wanneer het er meer dan 100 per dag zijn, kan je last hebben van haaruitval. Om het haarverlies op objectieve wijze te meten kwam dokter James Hamilton in de jaren 50 van de vorige eeuw met een schaal op de proppen die het haarverlies in zeven stadia opdeelt. De schaal werd later verder aangepast door O’tar Norwood en wordt bijgevolg de Hamilton-Norwood schaal genoemd.

Stadium 1

In dit stadium is er nauwelijks iets te merken van een terugtrekkende haarlijn. Een behandeling is bijgevolg ook niet nodig, tenzij kaalheid erfelijk is in de familie.

Stadium 2

De haarlijn begint in dit stadium terug te wijken vanaf de slapen en er worden inhammen gevormd die niet meer dan 2 centimeter tussen een denkbeeldige lijn tussen de oren terugtrekken. De eerste tekenen van kaalheid beginnen zich te vertonen met inhammen en dunner haar aan het voorhoofd als gevolg.

Stadium 3

Volgens Norwood is dit het eerste stadium van kaalheid. De inhammen die aan de slapen begonnen te ontstaan in stadium 2 zijn verder uitgediept tot achter de denkbeeldige lijn tussen de oren. Verder beginnen veel mannen in dit stadium haar te verliezen aan de kruin.

Stadium 4

De inhammen rond de slapen zijn nog groter geworden waardoor het voorhoofd en schedelgebied in elkaar overlopen. Verder kan de kruin verder uitgedund zijn met een grotere kale plek als gevolg. Op dit moment beginnen de meeste mannen aan een behandeling te denken.

Stadium 5

De kale plekken aan de voorkant van het hoofd en op de kruin worden in dit stadium enkel nog gescheiden door een smalle zone met haar. Verder begint het resterende haar op de slapen en het achterhoofd de vorm van een hoefijzer aan te nemen.

Stadium 6

De smalle zone met haar tussen de kale plekken rond het voorhoofd en op de kruin is verdwenen. Hierdoor ontstaat er één grote kale plek die van het voorhoofd tot aan de kruin loopt. Er kunnen nog enkele dunne plekjes haar op het hoofd staan.

Stadium 7

In dit stadium blijft er nog weinig haar over, van de oorspronkelijke haargroei blijft er enkel een dunne rand rond de oren en het achterhoofd over die de vorm van een hoefijzer aanneemt.