Haaruitval in 4 vragen

Ongeveer 60% van alle mannen krijgt in zijn leven te maken met haaruitval en kaalheid. Toch hebben niet alleen mannen last van deze aandoening. Vrouwen kunnen net als mannen overmatig haar verliezen. Dit resulteert echter meestal niet in kaalheid, maar in een sterk uitgedunde haardos. In het vervolg van deze tekst kom je enkele weetjes over haarverlies tegen.

Waarom heeft niet iedereen last van haartuitval?

De voornaamste oorzaak van haaruitval is een erfelijke aandoening die alopecia androgenetica wordt genoemd. In de volksmond krijgt deze aandoening ook wel eens ‘klassieke mannelijke kaalheid’ als benaming. Laat je echter niet misleiden door deze benaming want vrouwen kunnen ook aan deze aandoening lijden. Het haarverlies is bij de vrouw wel minder extreem en leidt zelden tot kaalheid. Je genen bepalen dus voor een groot gedeelte mee of je ooit met haaruitval geconfronteerd wordt.

Hoe meet je haaruitval?

Als je het gevoel hebt dat je veel haar verliest, kan je proberen de haren die je bij het kammen verliest te tellen. Je doet dit het best 24 uur voor de volgende wasbeurt of 3 dagen na de laatste wasbeurt. Normaal gezien zou je tussen de 50 en 100 haren verliezen. Zijn het er beduidend meer? Dan laat je beter de oorzaak van je haarverlies laten onderzoeken.

Zorgt veel wassen voor haaruitval?

Je haar veel wassen zou in principe niet voor zorgen voor meer haaruitval. Toch blijft het aan te raden om je haar om de twee tot drie dagen te wassen. Je haar te vaak wassen met chemische shampoo kan je haar beschadigen, maar dit leidt niet tot haaruitval. Je kapsel kan echter wel zorgen voor meer haaruitval. Zo zorgt een strak kapsel zoals een paardenstaart of een dot sneller voor haarverlies doordat de haren onder constante druk staan en sneller uitgerukt worden.

Waarom worden voornamelijk mannen kaal?

Het feit dat mannen sneller getroffen worden door kaalheid heeft opnieuw te maken met genetica. Variaties in het gen voor de androgeenreceptor (gelegen op het X-chromosoom) worden vooral in associatie gebracht met kaalheid bij mannen.