De haarcyclus van groeien tot uitvallen

Om haaruitval beter te leren begrijpen kan het interessant zijn om het natuurlijke proces van haargroei van dichterbij te bekijken. Zonder dat je het merkt zijn je haarwortels druk aan het werk in drie verschillende fases. Zo heb je een groei-, overgangs- en rustfase. In het vervolg van deze tekst kom je meer te weten over de verschillende fases van de haarcyclus.

Groeifase (anagene fase)

Het haar op je hoofd bevindt zich het grootste deel van de tijd in deze fase die ongeveer twee tot zes jaar duurt. De maximale lengte van je haar wordt dus voor een groot gedeelte bepaald door de lengte van de groeifase. Ongeveer 80% van je haar zit momenteel in de groeifase. Gedurende deze fase groeit je haar door deling van de haarcellen gemiddeld 1 cm per maand.

Overgangsfase (catagene fase)

Met 14 dagen is dit de kortste fase in de haarcyclus. In tegenstelling tot de vorige fase bevindt slechts een klein gedeelte van je haren zich in deze fase (1 tot 3%) . In deze fase hebben de haren hun maximale lengte bereikt en stoppen ze met groeien. In deze periode wordt het haar klaargemaakt om uit te vallen. Het haarzakje krimpt en het huidoppervlak sluit. Dit alles terwijl de haarwortel minder stevig in de huid vastzit.

Rustfase (telogene fase)

In deze laatste fase wordt het oude haar langzaam maar zeker naar buiten gewerkt door het nieuwe haar dat onder de huid klaar zit. De oude haren zitten los op de hoofdhuid en kunnen gemakkelijk verwijderd worden door te kammen of te wassen. Nadat het oude haar is uitgevallen begint het nieuwe haar in de groeifase en herhaalt de cyclus zich.